Επιλογή Σελίδας
Το έργο: «Διαχείριση και Προβολή των Λαογραφικών Μουσείων της Σάμου, με χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών»

Η ανάπτυξη της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης στη μικροτεχνία και την  αργυροχρυσοχοΐα, σημειώνεται παράλληλα με την οικονομική άνθηση της Σάμου.  Περίτεχνα κοσμήματα από χρυσό και άργυρο που δημιουργήθηκαν, εκτίθενται σε  ιστορικές συλλογές. Ακόμη, παρουσιάζεται έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα  που σχετίζεται με τη μεταλλοτεχνία, τη διακοσμητική, τη γλυπτική ξύλου και  πέτρας, των οποίων εξαιρετικά έργα συναντάμε κυρίως σε παλαιά αρχοντικά και  δημόσια κτίρια. 

Ιδιαίτερα σημαντικά λαογραφικά Μουσεία που βρίσκονται σε ορεινά και όχι μόνο  χωριά της Σάμου αποτυπώνουν, με τις σημαντικές συλλογές που φιλοξενούν, τη  ζωή στο νησί αλλά και σε μικρότερες κοινότητες, ορεινές ή παραθαλάσσιες. Πέραν  των ειδών της καθημερινότητας που εκτίθενται, ιδιαίτερη αξία έχουν και τα  εργαλεία που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα όπως π.χ. η  αμπελοκαλλιέργεια αλλά και τέχνες όπως η υφαντουργία, η αγγειοπλαστική κ.ά.  Αποτελούν έξοχο δείγμα της νεότερης καλλιτεχνικής παραγωγής της Σάμου και  ανάδειξης των στοιχείων πολιτισμού της ζωής στο νησί. 

Σκοπός του συγκεκριμένου έργου «Διαχείριση και Προβολή των Λαογραφικών Μουσείων  της Σάμου, με χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής  και Επικοινωνιών», είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού  πολιτιστικού δικτύου των Λαογραφικών Μουσείων της Σάμου, που σήμερα δεν  διαθέτουν υψηλή αναγνωρισιμότητα και επισκεψιμότητα, ώστε να δημιουργηθεί  ένα πακέτο προβολής του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού με ψηφιακά μέσα.
Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του έργου θα υλοποιηθούν: 

  • Μια διαδικτυακή πύλη κοινής προβολής του δικτύου των Μουσείων με 8 micro sites 1 για κάθε μουσείο 
  • Μια εφαρμογή περιήγησης για κινητές συσκευές σε επιλεγμένα μουσεία (σύνολο 4) με δυνατότητες ψηφιακής ξενάγησής στα 4 μουσεία με χρήση  τεχνολογιών Επαυξημένης πραγματικότητας 
  • Έντυπο υλικό προβολής
  • Έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση με την τεκμηρίωση του έργου
  • Εργασίες τεκμηρίωσης – ψηφιοποίησης και ψηφιακής επεξεργασίας υλικού

Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος, είναι σίγουρο ότι μπορούν να  ωφεληθούν:

  • Όλοι οι πολίτες και το ευρύ κοινό που θα έχει στη διάθεσή του ολοκληρωμένες υπηρεσίες επικοινωνίας και διάδρασης με το πολιτιστικό,  ιστορικό και λαογραφικό περιεχόμενο
  • Οι ιστορικοί, λαογράφοι, ερευνητές που ασχολούνται με τη μελέτη των λαογραφικών δεδομένων και καταλοίπων
  • Οι νέοι που θα έρθουν σε επαφή με αυθεντικό και σπάνιο υλικό κατά τρόπο έγκριτο και επιστημονικά έγκυρο
  • Τα παιδιά που θα έρθουν σε επαφή με την γεωλογία
  • Τα Λαογραφικά Μουσεία της Σάμου, εξαιτίας της εξωστρέφειας που απαιτείται να επιδείξουν και της δραστηριοποίησης που είναι αναγκαία, προκειμένου να δρομολογηθούν τέτοιου είδους δράσεις.