Επιλογή Σελίδας
Η καλλιέργεια των καπνών

Η ετοιμασία των χωραφιών

Ώσπου να γίνουν τα φιντάνια, ετοιμάζονται τα χωράφια και οργώνονται. Στην αρχή του Μαρτίου τα χωράφια ξανά σκάβονται  και ισιώνονται. Το δεύτερο αυτό χέρι γίνεται λίγο πιο ξέβαθο (λιγότερο βαθιά) για να αφρατέψουν και είναι πια έτοιμα για φύτεμα.

Το φύτεμα

Όταν έρθει η ώρα του φυτέματος χρησιμοποιούν μια σανιδένια κάσα την οποία  πηγαίνουν στις πρασές για να βγάλουνε αποβραδίς φιντάνι, για να είναι το πρωί έτοιμο. Πρώτα ποτίζονται οι πρασές κι ύστερα αρχίζουνε να απομακρύνουν τα πιο μεγάλα και πιο τραχιά φιντάνια. Οι άντρες με τις τσάπες κάνουν μικρά αυλάκια, ενώ οι γυναίκες φυτευτήρια.

Το φύτιασμα

Πρώτα αναλαμβάνουν δουλειά αυτοί που ανοίγουν μικρά αυλάκια, οι οποίοι με τις τσάπες ανοίγουν τις αυλακιές τη μια πλάι στην άλλη ανάλογα με «του ρου» του χωραφιού. Στη συνέχεια, αφού προχωρήσουν αρκετά, αρχίζουν πίσω τους τα κορίτσια «του φύτιασμα». Κρατώντας ένα φυντάνι στο αριστερό χέρι και με το δεξί το φυτευτήρι, το σπρώχνουν στο έδαφος κι ανοίγει μια τρύπα στην οποία βάζουν μέσα ένα φιντάνι  που το ταπώνουν με τα πλάγια του φυτευτηριού. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται όλη μέρα.

Το πότισμα και το σκάλισμα

Στην αρχή όλα τα φιντάνια μέσα στις αυλακιές είναι σαν ξερά, όμως, τη νύχτα ξαναζωντανεύουν και σ’ ένα-δυο μέρες αρχίζουν να βγάζουν καινούρια φύλλα. Μόλις ξεπεταχτεί λίγο το φιντάνι, σκαλίζεται και μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλώνει. Δυο-τρεις μέρες ύστερα απ’ το πότισμα, σκαλίζεται πάλι. Όσες φορές ποτίζεται τόσες πρέπει και να σκαλιστεί, γιατί το σκάλισμα αξίζει μισό πότισμα. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί πως καλό καπνό κάνουν τα «άνυδρα» (τα ξερά χωράφια), ενώ τα ποτιστικά χωράφια κάνουν μεγάλο φύλλο και βγάζουν ποσότητα.

Η παραγωγή

Το μάζωμα των φύλλων

Πριν φέξει, φορτώνονται τα καλάθια στα ζώα και ξεκινάνε την πορεία για το καπνοχώραφο.  Όταν φτάσουν στο χωράφι, όλοι φοράνε τα ρούχα της δουλειάς, βάζουνε τα καλάθια ανάμεσα στο διάδρομο και με τέχνη και γρηγοράδα ξεκολλάνε τις πρωτομάνες της κάθε καπνουλιάς, με τη σειρά. Αν γεμίσουν τα χέρια και το στήθος φύλλα τα τοποθετούνε με προσοχή μέσα στο καλάθι (σελέ). Όταν γεμίσουν και τα καλάθια αλλάζουν πάλι ρούχα, φορτώνουνε τα ζώα και επιστρέφουν στο χωριό. Με τον ίδιο τρόπο μαζεύουνε κάθε μέρα το καπνό  από κάτω προς τα πάνω με τη σειρά.

Το Βελόνιασμα

Μόλις γυρίσουν στο χωριό, ξεφορτώνουν τα ζώα και ξεκινάει το βελόνιασμα. Απαραίτητα εργαλεία είναι οι καλαμόβεργες,  ο σπάγκος και οι μακριές βελόνες έως σαράντα πόντους. Αρχικά, περνιέται ο σπάγκος στην βελόνα και αρχίζουν να τρυπάν τα φύλλα του καπνού από το σκληρό κομμάτι. Με αυτόν τον τρόπο περνάνε όλα τα φύλλα του καπνού μέχρι να γεμίσει το καλάμι. Τέλος, όταν γεμίσουν όλες οι βέργες με καπνό τις κρεμάνε στον κρεμανταλά για να ξεραθούν τα φύλλα του καπνού.

Το εμπόριο

Μόλις τελειώσουν και τα καλουπιάσματα, δηλαδή το στοίβαγμα σε δεμάτια με τέτοιο τρόπο  ώστε να μην φθείρετε τίποτα, κάτι άλλο δεν μένει πια. Τελευταίοι έρχονται οι μεσίτες του εμπόρου για  να εξετάσουν  τα «μαξούλια». Περνούν απ’ όλων των χωριών τα καπνά, σπίτι-σπίτι, και σημειώνουν στο σημειωματάριό τους το ποσό και την ποιότητα του κάθε  νοικοκύρη, ανοίγοντας όλα τα δέματα με τη σειρά. Ξεχωριστά σημειώνουνε πόσο σκάρτο, άχρηστο φύλλο υπολογίζανε στη ποσότητα, ενώ την τιμή για κάθε ποιότητα την κανονίζει ο έμπορος. Με το κλείσιμο της συμφωνίας αγοραπωλησίας ο παραγωγός παραδίνει στο μεσίτη την κατοχή και ο μεσίτης δίνει προκαταβολή. Όποτε έρχεται ειδοποίηση πηγαίνουν και τα παραδίνουν στο καπνομάγαζο που τ’ αγόρασε, όπου τα ζυγιάζουν οι άνθρωποι του μαγαζιού, αφαιρούν το σκάρτο  και το υπόλοιπο το πληρώνουν.